To zaczynamy od składników:
- 1kg mąki pszennej
- 300g masła
- 250g cukru trzcinowego
- 250g płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 - 4 łyżeczki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Do garnuszka wkładamy masło i cukier, podgrzewamy stopniowo i mieszamy. powtarzamy ten proces z takimi składnikami w tym samym garnku: miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Mieszamy dopóki nie połączą się składniki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Rozpuszczamy sodę oczyszczoną w 2 łyżkach wody i wmieszamy do masy. Po wystygnięciu masy dodajemy żółtka i (znowu) mieszamy.
- Do czystej miski mieszamy mąkę z ciastem do pieczenia. Następnie łączymy ją z masą i gnieciemy ciasto. Na końcu dodajemy 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto możemy rozwałkować od razu. Rozwałkowywujemy na posypanym mąką blacie, nie za cienko na 5-6mm.
- Kładziemy i dociskamy różne formy foremek na cieście.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku max. 8 lub 9min. w temperaturze 180oC. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.
- Później możemy je udekorować lukrem, posypkami i np.żurawiną lub rodzynkami i gotowe!
Smacznego!
Fajne to zdjęcie jak Deuce mąkę sypie.
OdpowiedzUsuńDzieki, lubi gotować! ;)
Usuń